Elfia Fantasy Fair

IMG_0463

Yup, we zijn naar de Elfia Fantasy Fair geweest! Voor degenen die het niet weten, Elfia heette tot 2013 de Elf Fantasy Fair en bestaat nu ongeveer zo’n 15 jaar. Dit jaarlijkse evenement wordt over het algemeen gehouden in Kasteel De Haar in Haarzuilens, Utrecht, hoewel het door de jaren heen ook op andere locaties gehouden is.

Het hele festival is een prachtige viering van alles dat iets met fantasy te maken heeft waar je lezingen kan bijwonen en deelnemen aan tientallen leuke evenementen en spelletjes. Dit jaar was het thema Game of Thrones, en dat was erg handig voor ons sinds Chris momenteel werkt als een HBO stagiair en we dus aan gratis pers kaarten konden komen. Dank je wel, HBO!

Dit artikel zal waarschijnlijk heel wat foto’s bevatten want er waren een heleboel mensen in echt geweldige kostuums. We dachten Comiccon ongeveer de cosplay hemel was, maar dit heeft het zelfs daarvan nog wel gewonnen.

Laten we het even over de basics hebben. Kasteel de Haar is natuurlijk een geweldige locatie voor een evenement als dit. Je hebt  al een geweldige setting, een enorm terrein om mee te werken en het is allemaal erg mooi.

Er is in ieder geval genoeg ruimte voor mensen om te poseren

Er is in ieder geval genoeg ruimte voor mensen om te poseren

Het programma dat we kregen was ook heel handig en makkelijk te gebruiken. Hetzelfde gold voor de kaart op de achterkant maar zelfs na 10 rondjes  van de beurs waren we nog steeds het grootste deel van onze tijd verloren en verward. Er waren meerdere plekken op de kaart allemaal dingen genaamd zoals ‘Fantasy weg’ of ‘Steampunk hoek’ , maar het zou geholpen hebben als ze duidelijk hadden gemaakt waar je was. Het lijkt alsof het duidelijk genoeg zou zijn, maar alles heeft een beetje van een middeleeuwse of vroege industriële sfeer en die zorgen ervoor dat een hoop er hetzelfde uitziet.

Er was wel erg veel variatie in de costuums

Er was wel erg veel variatie in de costuums

Er was meer dan genoeg te zien en te doen. De events en spelletjes waren allemaal erg leuk, maar schijnbaar niet altijd erg goed geregeld. Meerdere keren stonden we op het juiste moment op de juiste plek en was daar niets aan de gang. We waren ook niet de enigen, er waren nogal wat mensen die net zo verward waren als wij.

Ik ben geen Legolas, maar ik heb tenminste niet op Chris geschoten

Ik ben geen Legolas, maar ik heb tenminste niet op Chris geschoten…Gemiste kans, eigenlijk

Het eten is ook erg leuk en er zijn veel leuke kraampjes om een ouderwetse lunch te halen. Blijkbaar komen sommige mensen naar voornamelijk dit evenement voor het eten en, hoewel ons dat een dure dag lijkt kunnen we zeker begrijpen waarom.

Natuurlijk verkopen de piraten de drank

Natuurlijk verkopen de piraten de drank

Het is misschien wel slim om een fles water mee te nemen.  Er waren eigenlijk meer alcoholische dranken beschikbaar dan niet-alcoholische.

Toch had de verkopers goed ingespeeld op het GoT thema en verkochten ze leuke dingen zoals Arbor gold, wat erg lekker was, en Wildfire. We waren een beetje teleurgesteld dat het Wildfire eigenlijk gewoon warm mede was en bovendien was net niet eens groen. We snappen dat het verkopen van de soort drank die genoeg alcohol bevat om na te branden waarschijnlijk een andere vergunning vereist, maar het blijft een gemiste kans.

Je komt niet vaak een draak met een paraplu tegen

Je komt niet vaak een draak met een paraplu tegen

Natuurlijk zijn er ook overal kraampjes, die van alles verkopen van kleding tot replica zwaarden en gewoon speelgoed en gadgets. Dingen als de zwaarden zijn vrij duur en er was slechts één pinautomaat dus dat is een aankoop die je van te voren moet overwegen. Als je er echt heel graag één wil, dan moet je misschien eerst wat rondkijken bij andere verkopers voordat je een beslissing neemt. Er zijn duidelijke verschillen in de kwaliteit van de zwaarden en weinig verschil in de prijzen. Iedereen kan een beetje plaatstaal op een gevest zetten. Je wil iemand die ook de tijd genomen heeft om het er goed uit te laten zien.

Je ziet echt van alles, van mensen die wat goeds maken van wat ze in de kast hebben...

Je ziet echt van alles, van mensen die wat goeds maken van wat ze in de kast hebben…

Elfia nodigt ook vaak auteurs of experts op bepaalde onderdelen van fantasy uit om lezingen te geven en dingen te signeren. Deze keer hadden ze zelfs Josef Altin ,die Pypar speelde in Game of Thrones, zover gekregen om dingen te komen signeren en ons over zijn ervaringen op de set te vertellen.

...Tot echt hele groeps costuums

…Tot echt hele groeps costuums. Winter is Coming, jongens!

We overwogen met behulp van de pers kaartjes vor een interview te scoren, maar de meeste van de auteurs waren ons totaal onbekend en Josef… Nou… We hadden niet veel om hem te vragen, omdat hij een relatief onbelangrijk personage speelde die ondertussen al een tijdje dood is.

We kwamen vrij vroeg en bleef voor het grootste deel van de dag, dus toen we vertrokken waren we uitgeput, maar we hebben veel plezier gehad. Een dag Elfia is niet erg goedkoop, maar het is zeker de moeite waard.

We zagen deze jongens van Umbrella en besloten dat het waarschijnlijk niet zo veilig meer was op Elfia

We zagen deze jongens van Umbrella en besloten dat het waarschijnlijk niet zo veilig meer was op Elfia

Zijn julle nog naar Elfia geweest? Zo ja, wat vond je er van? Laat het ons weten in de comments! Als je meer foto’s wil zien, ga dan naar onze Facebook pagina!

Vergeet niet de Fanbot te volgen zodat je het als eerste weet als we nieuwe content uploaden. Als je meer van de Fanbot wil ga dan naar onze Facebook, Twitter en Youtube pagina’s!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s