In de Game of Thrones – Drie te gaan: Hardhome

Na zeven relatief rustige weken pakte het vijfde seizoen dik uit voor haar achtste aflevering, namelijk “Hardhome” en de negende aflevering: “Dance of Dragons.” The torenhoge verwachtingen die de negende aflevering normaliter omringen, denk maar eens terug aan de Red Wedding en het noodlot van Eddard Stark, zijn dit jaar wellicht iets minder hooggespannen gezien de knal die de achtste aflevering maakte. Waar de boeken de gebeurtenissen in Hardhome voornamelijk buiten het bereik van de lezer hield, gooide de serie Jon Snow en wij met hem vol in de actie. De Night King en zijn White Walker leger maakte hun waarachtige terugkeer op schokkende wijs bekend, en de negende aflevering liet nog maar eens zien dat Game of Thrones geen grenzen kent als het op sterfgevallen aankomt. Lees snel verder.

https://i0.wp.com/cdn1.vox-cdn.com/assets/4229567/game-of-thrones-poster_85627-1920x1200.jpg

Wat gebeurt in Hardhome blijft in Hardhome
George heeft naar The Walking Dead gekeken, zo gokken wij. Hoewel de boeken de desastreuze vernieling van Hardhome enigszins aanstipten, waagden de regisseurs van de serie zich aan de zware taak het gehele gevecht vast te leggen. Nadat Jon Snow en Thormund in aflevering 7 Kasteel Zwart verlieten om de overgebleven Wildlings in Hardhome op te halen, kwamen ze er al snel achter dat hun beoogde metgezellen eigenlijk weinig zin hadden in een oversteek. Doch, Thormund wist wel raad met de koppige en arrogante Rattleshirt, wiens schedel door weinigen nog herkend zal worden. Hoewel de andere ouderen van de Wildlings eerst aangaven weinig trek te hebben in een leven ten zuiden van de Muur, werden zij snel overtuigd door de diplomatisch opmerkelijk vaardige Thormund en de altijd grauwe Jon. Zei ik nou grauw? Dat waren de Wildlings niet met me eens, want hij is meermaals vergeleken met Thormund’s dochters. Zelfs de reus stemde met het voorstel van Jon in, alleen de kale Thenns weigerden Jon’s aanbod.

Dat zouden ze weten ook, en zij die wel met Jon meewilden kwamen er maat wat snel achter waarom de oversteek zo essentieel was. Want de doden maakten hun onverwachte entree al snel bekend, iets dat niet op prijs gesteld werd door de Wildings die net hoopten de White Walkers te ontlopen. Diegenen die nog aan de verkeerde kant van de poort naar Hardhome stonden waren na een paar wanhopige schreeuwtjes en wat kloppen snel stil, voordat ze zich voegden bij de invallers. Ver verheven boven de bloederige afgang van de Wildlings en Night’s Watch op de grond stonden de Night King en zijn hoogste luitenants.

Het gevecht hield ons minutenlang in haar greep, maar de echte verassing kwam in de vorm van Longclaw, of eigenlijk hetgene dat dit Valyriaanse zwaard teweeg bracht. Want niet alleen Drakenglas is blijkbaar in staat White Walkers van hun tweede leven te ontdoen, ook het felbegeerde Valyriaanse staal bleek daar toe in staat. De dood van de White Walker luitenant leek zelfs de Night King veel te doen, een karakter waar niet veel emotie van verwacht mag worden. Wacht, Brienne had toch ook een Valyriaans zwaard, en die was toch op weg naar Winterfell? Iets om over na te denken…

Aan de andere kant van de zee confronteerde Daenerys haar nieuwe gevangenen, Jorah en Tyrion. Waar de woorden-magiër Tyrion al snel een plaatsje aan Dany’s zij wist te bemachtigen, verdiende Jorah een enkeltje de verbanning in. Hij liet het er gelukkig niet bij zitten, want hij bood al snel zijn kunsten aan bij een slavenhandelaar in de hoop te kunnen vechten in de vechtputten die op het punt van hun heropening staan. Tyrion en Dany raakten snel bevriend over een glaasje wijn en een gesprek over hun niet geheel dierbare vaders.

Theon deed eindelijk eens wat voor Sansa toen hij onthulde dat Bran en Rickon nog in leven waren, iets dat haar de moed leek te geven om eindelijk eens wat te doen aan haar benarde situatie. Wij zijn in ieder geval benieuwd hoe haar situatie verder zal ontwikkelen. Wij vonden wel dat aflevering 8 eindelijk een einde bracht aan de slaapverwekkende serie afleveringen van de afgelopen weken, en onze verwachtingen voor de 9e en 10e afleveringen zijn dan ook hooggespannen.

Natuurlijk hebben jullie, net als wij, de negende aflevering al gezien. Geen zorgen, ook over deze aflevering zal snel een recensie volgen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s